Thursday, October 11, 2012
Bagaimana Ingin Aku Membencimu, Jikalau Setiap Hari Merindu

Sekiranya derita merinduimu itu sebenarnya bahagia...
Aku pilih derita.

Sunday, August 21, 2011
Hiatus!

OMG i've totally missed 2010 altogether LOL! 

Monday, December 21, 2009
The Treasure Hunter



Hello people (erk... tiba2 cengkerik2 yang menyahut kannn... sedih!). Cerita macam ini kebiasaannya I wouldn't care to spend on la sebenarnya. Actually kalau nampak je character chong-cheng tu mata aku terus  melilau ke poster lain. Kalau kasik tiket free pun belum tentu berminat. Tapi sebab aku tak tahu tiket premier sponsored ni sebenarnya cerita Cina, aku terima saja pelawaan kawan2 untuk berpeleseran di Pavilion. Sementara tunggu show kol 9.30pm sempat jugak aku terkinja2 dalam kelas2 Body Combat & Dance Mania selama 2 jam di gym di situ. Thank God for the all-access passport membership.

Anyway,
cerita ni tak lari dari stereotaip pengembaraan mencari harta karun di padang pasir, kung-fu sana kung-fu sini, jumpa bandar bawah tanah, jerangkap samar, usik harta karun, semua runtuh2. FINISH. Nothing new.

So... kepada yang kecik hati tak diajak tu (as if tiket tu aku yang dapatkan la kan), bersyukur la anda tak diajak untuk membuang masa. Tengs.

Friday, December 18, 2009
Avatar



Semalam aku sempat tengok cerita ni dengan kawan2 rapatku di Pavilion. Show midnight, maklumlah hari ni kan cuti Awal Muharram. So sempat la dinner kat rumah. Tak sampai hati tengok mummy dah masak. Sampai je kat Pavilion, terus join kawan2 kat TGI Fridays. Banyak diorang pesan sampai aku pulak yg disuruh bertindak sebagai DBKL walaupun masih tak mampu nak habiskan. Lepas tu gi pulak minum2 kat Starbucks just to kill time before the movie... eh jap I'm suppose to talk about the movie...

 I wasn't expecting too much at first, biasa la 3D, alien2, fantasi, kartun...  but for a RM19 ticket... it better be something.

The verdict?
MEMANG MELERTOPS!

Cerita ni terkisah in the distant future, di mana manusia sudah mempunyai teknologi yang tinggi untuk mencari dunia2 dan planet2 baru untuk diduduki serta dikaut hasil2nya. Salah satu eksplorasi adalah di Planet Pandora; dari zahirnya persis bumi tapi di dalamnya cukup cantik dan mengasyikkan dengan flora dan fauna yang tak dapat kita bayangkan peliknya (ditambah pula dengan kesan2 3D yang mantap sekali). So, nak dijadikan cerita Jake Sully,  seorang ex-marine yang kurang upaya dan adik kepada seorang saintis yang baru meninggal dunia telah ditugaskan untuk menggantikan abangnya dalam satu misi "kemanusiaan" mengenali hati budi makhluk2 asli Pandora. Caranya? Penyamaran melalui kaedah Avatar: jiwa dipindahkan ke dalam jasad makhluk tersebut untuk berinteraksi dengan yang lain.

Rupa-rupanya kepala program "eksplorasi" ini sebenarnya ada agenda tersembunyi. Mereka sebenarnya nak mengusir makhluk2 asli ni dari habitat mereka supaya dapat melombong sejenis mineral yang sangat berharga. Ironis sekali nama mineral tersebut: UNOBTAINIUM. Jadi, si Jake dan rakan2 saintis yang lain meneruskan program yang mereka kira suatu eksplorasi biologi di planet yang baru. Secara tak sengaja, Jake telah dapat berinteraksi dengan makhluk2 asli "Na'vi" tersebut di perkampungan mereka. Jake terpesona dengan gaya hidup masyarakat tersebut dan jatuh cinta dengan anak ketua kampung. Beliau mula belajar bertutur dan mengamalkan gaya hidup Na'vi seperti bonding dengan binatang2, terbang dengan "garuda2", memburu dan sebagainya.

Lambat-laun Jake sedar yang beliau adalah spy pihak manusia dan pasrah sahaja sehinggalah bangkit perasaan empati terhadap penduduk2 asal dan mengaku kesilapannya kepada mereka. Namun, pengakuan ini agak terlambat lantas membangkitkan amarah kaum2 Na'vi tu. Di kala Jake dihukum, pihak manusia dah mula menyerang. Jake terselamat dan akhirnya bangkit semula di pihak Na'vi untuk membangkitkan semangat kemerdekaan daripada manusia2 yang sememangnya persis alien invaders itu.

Maka terjadilah perang epik diantara penduduk dan pendatang, kaedah kuno versus kaedah teknologi tinggi yang akhirnya berpihak kepada underdogs.

Jalan cerita yang bukan sekadar cerita tetapi berlandaskan keadaan sebenar di bumi kita; berperang kerana hasil bumi, penindasan dan sebagainya; adalah sangat brilliant dan membuatkan kita boleh relate dengan keadaan semasa. Jalan ceritanya jugak digarap dengan hasil kerja 3D yang sangat superb membuatkan kita lebih terpesona dan mudah terpercaya dengan kewujudan Pandora & kaum2 Na'vi.

Kalau ada orang ajak tengok lagi sekali, aku tak teragak2 untuk mengatakan ya.

PERIOD.

Thursday, December 17, 2009
Salam Maal Hijrah 1430

Selamat Tahun Baru Hijrah buat semua rakan2 yang beragama Islam. Semoga tahun yg mendatang ini rezeki lebih murah & kurangkan dosa. Huhu.


Mari baca doa ini diantara Asar dan Maghrib


Mari baca doa ini selepas Maghrib

Sambutan maal hijrah pada tahun ini di Malaysia disambut sederhana dengan perlawanan akhir bola sepak Sukan SEA antara Malaysia dan Vietnam. Semoga menang ya.

As for myself, awal Muharam disambut dengan menonton cerita ini pada tgh malam bersama kawan2... leh?



Matila petir...

Tuesday, December 15, 2009
SENTAP

Seorang yang POYO (kapital disengajakan, tiada apa2 abbreviation tersirat), not in my BFF list & perasan hensem (jelas kehadek2an tapi tetap coverinas walaupun tak menjadi bila kau jalan lenggang kangkung) telah mengomen/menghanjeng salah satu gambar aku di sebuah laman web sosial yang terkenal.

Aku tiba2 sentap. Jadi komen balasan aku adalah berbunyi sound direct.

Pada aku, sesuatu yang terang, jelas dan nyata di gambar tak perlulah diberikan penegasan lagi lebih-lebih lagi dikhalayak ramai. Yeah... it could be funny to you. Cuba aku pecah-lobangkan gambar2 kau yang pose2 verangan model tu (uwek nak tahan muntah) dikhalayak ramai? Tipu la kalau ko kata ko tak terasa langsung. But I refrained myself.

Itu yang aku tak faham. Kalau sekali, dua kali boleh tahan lagi. Ni dah banyak kali... kau apa kes dengan aku? Apa yang kau tak puas hati sebenarnya? You're not even one of my best friends to be playing all these jokes on me! I don't even like you in the first place!

Just 5 years difference and you decide to address me as "abang" before my name although I disapprove so many times... clearly that is a JOKE to you too coz I'm not feeling any respect. Just pure KEREKNESS!

I'm not saying that you're not entitled to your own opinion, but some opinions are best said face to face or keep it to yourself daripada letting the whole wide world to know what's in your fucking chest. Mungkin terasa sakit di dada kalau tak let it out kan?

Kadang2 aku pun tak tahu silap apa yang aku dah buat pada kau. Aku ada kutuk kau ke? Ada buat salah ke? Ntah la. Kalau ada pun, aku rasa tawar hati nak mintak mahap.

I may be overreacted but that's just who I am. Just like you claim you being you when you put that nasty comment. Again, I'm saddened & sorry by the fact that you need people like me to feel better about yourself.

Monday, December 14, 2009
STUCK

Disebabkan limitasi yang ada pada network di opis ni (read: tak boleh masuk FB, tak boleh masuk Flickr & tak boleh edit gambar online melalui Picnik -  boleh masuk pakai tunnelling program tapi interaksi masih lagi terbatas sbb tak boleh komen/upload bagai) aku terpaksa la update blog tanpa gambar. Sekali-sekala tu kena selang-selikan jugak dengan entry tak bergambar kan baru ada balance.

Anyway, kerja tu ada tapi these couple of days kemalasan yang teramat sangat sudah melanda. Not to mention fatigue & mengantuk. Selalu jugak aku tak tahan & masuk toilet executive, kunci & tidur 10-15 minit, kadang2 tu sampai 30 minit! Mind you, toilet executive tu bersih & it's actually one dedicated room complete with shower (macam bilik air kat rumah la). And please don't imagine me lying on the floor sleeping ok... it's more like duduk kat toilet and lean back then zzz. Aku tak tau la kalau ada siapa2 yg kat opis tu dah mengesan kegiatan aku yang keji nih...but I really can't help it. Tidur kat tempat sendiri karang semua org yang lalu-lalang nampak sbb it's just a cubicle... not a room macam opis aku kat Kuching dulu yang complete dengan sofa segala.

So, aku stuck semacam ada mental block. Nak buat kerja malas & ngantuk. Semua blog wajib singgah dah singgah. So I'm left with just updating the blog. Is there any remedy or supplements I can take to overcome this? So far aku cuma amalkan L-glutathione & Vitamin-C sahaja hari2. Still aku rasa lesu diwaktu kerja. Yang peliknya, kalau weekend atau hari-hari cuti aku aktif sekali... percaya lah. Weekend yang ada badminton+bowling+volleyball+swimming+hanging out with friends bukanlah sesuatu yang asing bagi aku. Tapi effectnya rasa pada hari bekerja. Mungkin ini lebih kepada semangat bekerja daripada masalah kesihatan kot?

Rasa macam nak pegi spa pun ada ni... tapi duit takde huhuhu. Duit memang tak pernah cukup tapi aku selalu buat2 tak tahu je. Kadang2 aku malas nak print resit dari ATM untuk tengok baki lepas withdraw. Orang selalunya tak kisah nak tahu baki sebab duit banyak... aku TAK NAK TAHU BAKI SEBAB TAKUT & TAHU YANG IA MENYEDIHKAN!

Erk... nampak sangat entry ni random sekali.

Saturday, December 12, 2009
Has' Big 30

Lovely Birthday Gurl 2

Hi! How's your weekend? It was a couple of days ago, 10th December 2009 to be exact, is our gurl friend's 1st day into her 30s. But that is just a number... right? Anyway, dear Has, happy 30th birthday with many more blissful years coming!

Of course we celebrated frivolously. Started last Thursday night by celebrating with Has's friends at Rootz:

Rootz

Then karaoke at Sunway Pyramid the next day:

karok

Then dinner at Bora Ombak, Ampang the next day!:

Has Bday

Friday, December 11, 2009
Travelogue: Cambodia - Phnom Penh Last Day Last Part

The visit to Phnom Penh would not be complete without the visit to Tuol Sleng Genocide museum. This place used to be a school but was later renovated to become an S21 concentration camp during the reign of the Khmer Rouge. Innocent civillians were tortured with unimaginable methods. You could almost feel the pain entering the place.

tuolssleng1

tuolsleng2

The very same room and bed where wounded-after-tortured victims were left to die... I can understand why some people just don't have the courage to enter.

tuolsleng3

L-R clockwise: Mugshots of the victims were displayed probably as means of keeping track. Our very own models expressing genuine feelings through the look on their faces. The very chains that chained thousands of unfortunate and innocent civillians in the prison. I hate to imagine how it would look & smell like in there 30 years ago.

mugshots2
Spot anybody familiar?

tuolsleng4

Imagine having a prison cell as small as a toilet cubicle! In one of the blood-stained cells we found a drawing on the wall presumably of a prison guard. Perhaps there's a story behind the drawing... could it be that one of the prison guards actually had mercy on one of the prisoners and tried to help him/her out? I'd imagine the story to have a tragic ending (or a very-very bad porn plot if u look at our very own model for too long hehhe).

tuolsleng5

Barb wires were installed out on the corridors of upper floors to prevent prisoners from committing suicide. Then there are exhibits on the torture tools that were used against the victims during the so called "interrogations". The exhibits include pictorial representations on how the items are used.

guestbook
The guestbook stores some of the most harsh words from visitors coming from our own beloved country. What a shame.

Ok... enough depression... RETAIL THERAPY PLEASE! Owh before that... late lunch!

133390242_3fd00f7483_b
This is an India-Muslim restaurant. If you look carefully at the TV you'll see that TV1's Warta 1 was playing. I dunno how/why.

Ok last but not least...

Central Market

We were brought to our last destination in Cambodia which is the Central Market or locally known as Phsar Thmei. There were lotsa stuffs sold there including textiles, paintings... but most notably... GEMS & JEWELLERIES at competitive prices... just remember to BARGAIN!
Wig Jenny?

Vibrant & colorful paintings were also sold at the Central Market... bonus bagi hadek2 kerana dapat mempakejkan pembelian lukisan dengan rambut pelesu itiew... matila drag.

Anyway... it was time to go... we made it just in time to check in at the airport.

Adieu
Waduh capek bangat sampe tertidor di airport gituh...

Adieu Cambodge... Farewell Cambodia... land of the Angkor, land of the Khmer, land of tears. May you prosper and rise up from the shadow of your past ok!

The End.

Thursday, December 10, 2009
The Things You Do With 15Mbps at Home

hsbb

As much as I'd love to share more pictures and details on how IPTV looks like, how the fiber optic connection looks like, what are the equipments installed at home and how they are set up for it to happen... unfortunately I've promised (just like 100+ other internal trialists) not to disclose more than we should for the unfinished product.

Suffice to say... I'm well-connected at home with HSBB and it would be free for 3 months. What would you do with this kind of connection at home besides streaming youtube & porns?

The obvious one is of course to TORRENT.

So far I have downloaded, in accumulation of just a few hours of download time altogether, THREE entire 1st season of TV series!

First up: GLEE!

Glee poster

Ok, I have to admit... I'm a sucker for musicals. Loved Hair Spray, all the High School Musicals, The Sound of Music and Grease! Glee is a musical drama series about a fledgling glee club of a high school... how the club was revived by a Spanish teacher from scratch first with some bunch of losers (the typical unpopular bunch)... then joined by some of the cheerleaders and footballers... gets interesting when the dramas of the teacher & members of the clubs' lives are intertwined in the series. For those unfamiliar with glee clubs; glee club's like a marriage between choir & drama club where the members sing while dancing and sometimes even acting. There's at least 2 songs per epi and their voices are phenomenal. Makes u wanna sing and dance too! :)

Then there's DDD:

DDD-621x275-summer2010

This one's too adorable to miss... my God it's so cute I could say it's a cross between Ally McBeal and Legally Blonde! It's about a typical blonde model who got into an accident, her soul assessed as being "neutral" (no good deed, no bad deed either) by the "gatekeepers" and accidentally sent back to earth. Only problem is... she's now in a body of a plus-sized lawyer! She still have the memories of her past as a blonde model and at the same time possess the brains (and life) of the lawyer. A twist would be having her boyfriend working in the same legal firm as she is but not knowing that she's really THE GIRLFRIEND that'd just passed away. Each episode depicts her struggles adapting to the "new" her, working with her boyfriend without him knowing it's her and winning case after case in the court with the confidence and attitude of a blonde model! BEST GILER. Can't wait for the 2nd season.

And last but not least (downloaded all 13 episodes x 350 Mb in 1 hour thank you :p ):

Love-Sucks-Poster-the-vampire-diaries-7260101-1000-1500

O.M.G.

This show is wayyyyyyyy better than Twilight! Jiwang memang jiwang like twilight but the characters have more substance than twilight and I personally think they are hotter. A vampire and his brother's long-lasting feud for a woman they both loved in the past is resurrected in their hometown with the emergence of a new girl resembling the love of their lives more than a 100 years ago. How do they coexist with this vendetta? Who will win the new girl's heart? How to cope with a secret society of witches and vampire hunters that exist in the small town? I am anxiously waiting for the second season.

Until then... what's next? :)


Next Page